Top 10 mituri despre migrena de care nu stiai
Dacă ai dureri de cap chinuitoare, senzatii de greata si voma, simptome vizuale stranii pe care nu ți le poți explica, atunci e posibil sa suferi de migrena. Uneori, durerile pot fi atât de crunte, încât oamenii nu se mai pot mișca. Dacă nu suferi tu, atunci cu siguranță cunoști pe cineva care suferă.
Migrena este o boala foarte frecventa, chiar mai des intalnita decat diabetul sau astmul. De fapt, 1 din 6 romani sufera de migrena, conform csid.ro.
Din nefericire, este una din cele mai dureroase și istovitoare boli. Durerea de cap pulsatilă și greața te pot scoate din functiune zile întregi.
Majoritatea bolnavilor de migrena spun ca boala le-a afectat serios viața de familie si capacitatea de a se ocupa de copii, serviciu sau gospodarie.
În pofida faptului că este așa de raspandita si are un impact social atat de mare, migrena ramane una din bolile cele mai putin înțelese, greșit diagnosticate și tratate din lume.
Iată mai jos top 11 mituri despre migrena.
Mitul 1. Migrena este o simpla durere de cap
Fals. Este mitul cel mai raspandit despre migrena, dar este complet gresit. Migrena nu este o simpla durere de cap, ci o boala neurologica complexă care afectează întregul sistem nervos central. Durerea este numai unul dintre simptome, și cu toate ca este foarte intensă, nu e singura.
Cei mai mulți pacienți au și alte simptome foarte supărătoare care îi scot din functiune pe durata atacului: greata si voma, sensibilitate la lumina si zgomote, tulburări de vedere, accese de foame.
Migrena este provocata de o biochimie normală a creierului. Migrena nu se intampla din vina ta și nu e nici un răspuns emoțional la vreo problema din viața, asa cum multi insinueaza, sau vreun efort inconstient de a lua o pauza de la greutati.
Migrena este o boala cronica, cu o componenta genetica, mostenita de la unul din părinții tai. Și nu se poate alunga printr-un efort de voință.
Fiind o boala cronica, înseamnă ca nu o poți trata, dar poți sa faci multe ca sa gestionezi boala și să-ți fie mai bine. Chiar dacă durerea de cap e cel mai intalnit simptom al migrenei, nu este singurul.
Si nu toti cei care au migrena au neaparat si durere de cap. De fapt, exista și migrena fără dureri de cap, în schimb bolnavii au tulburări vizuale stranii, adică vad forme geometrice în fața ochilor, dar fara sa le doara capul. Aceasta este migrena oftalmica.
Alții sunt copleșiți de greață si simt nevoia de a vomita. Iar aversiunea pe care o resimt fata de lumina si zgomot, ii forteaza sa se tarasca intr-o camera întunecată și linistita si să-și pună o pernă în cap.
In unele cazuri, simptomele sunt de-a dreptul înspăimântătoare: unii oameni pot ajunge paralizati sau incapabili sa vorbeasca, astfel cred ca au accident vascular cerebral.
Nimic mai fals. Dimpotrivă, acești oameni au o toleranță foarte ridicată la durere pentru că au învățat să se descurce în ciuda acestor dureri groaznice.
Mitul 3. Migrena poate fi fatală
Mitul 4. Oamenii care suferă de migrenă sunt cei mai predispuși la depresie
Adevărat. Oamenii care suferă de migrene au o calitate mai scăzută a vieții fata de cei care suferă de diabet de hipertensiune. Cu cat au mai multe episoade migrenă, cu atât au sentimentul că trăiesc mai rău.
Mitul 5. Atacurile de migrenă includ schimbări
ale vederii cum ar fi flashuri luminoase în fața ochilor.
Nu e valabil pentru toată lumea, un procent mic are parte de schimbări vizuale.
Mitul 6. Atacurile de migrenă tind să se acutizeze între 30 și 40 de ani
Parțial adevărat La mulți oameni migrenele cunosc un vârf în perioada dintre 30 și 40 de ani. Adică tocmai atunci când omul are nevoie să fie cel mai activ, când trebuie să jongleze cu serviciul, cu creșterea copiilor, cu o părinții care îmbătrânesc, cu cheltuielile tot mai mari.
Regula în ceea ce privește migrena este următoarea: nu există multe reguli.
Migrena se manifestă diferit de la persoană la persoană: prin simptome, factori declanșatori și tratamente care funcționează, precum și în privința momentului din viață când se manifestă cel mai grav.
De regulă, femeile încep să sufar de migrene în perioada pubertății, dar sunt și femei care nu au suferit niciodată de migrene până la 50 și ceva de ani. Altele au avut migrene în copilărie, dar au dispărut când au ajuns la adolescență
Mitul 7. Ciocolata, vinul roșu și bananele provoacă migrene.
Fals. Migrena nu este provocată de alimente sau de alți factori, ci de chimia anormală a creierului, dar la unii oameni, anumite alimente pot provoca o chimie anormală a creierului. Totuși acest lucru e valabil pentru o minoritate, iar alimentele care declanșează acea chimie anormală a creierului diferă de la o persoană la alta.
Mitul 8. Femeile sunt mai predispuse la migrene decât bărbații.
Adevărat, într-un raport de 3 la 1. Chiar dacă ciclul menstrual poate fi o cauza a migrenelor, creierul femeilor e mai sensibil decât al bărbaților , ceea ce înseamnă că reacționează mai ușor la stimuli. Aceasta sensibilitate va provoca reacția chimică în lanț despre care se crede că provoacă migrena. Multe studii noi arată că o varietate de factori inclusiv, somnul, sexul exercițiile fizice și nivelul de serotonină din creier afectează sensibilitatea la migrene.
Mitul 9. Copiii fac rareori migrene.
Fals.Unul din 20 de copii de școală generală sufera migrene,chiar dacă e vorba de așa zisele migrene abdominale care sunt dureri ale stomacului, fara dureri de cap.
Mitul 10. Durerea migrenoasă se manifestă întotdeauna într-o singură parte a capului
Fals. Majoritatea oamenilor durerile de cap de tip migrenos sunt resimțite într-o parte a capului, însă acest lucru nu este adevărat pentru toți. Unii simt dureri în ambele părți ale capului sau ale feței, alții în creștetul capului, iar alții în spatele capului sau la ceafă.
Sperăm ca aceste adevăruri să fi risipit unele din cele mai des întâlnite mituri despre migrenă.
Distribuie acest articol daca ți-a placut pentru a ajuta alti oameni care au nevoie sa afle aceste informatii.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines
https://www.healthline.com/health/migraine#symptoms
https://www.healthline.com/health/migraine#symptoms
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5005-migraine-headaches
Migrenele - Cum sa ai mai putine dureri de cap si o sanatate mai buna, Dr. Carolyn Bernstein si Elaine McArdle, Editura Trei, 2017
Comentarii
Trimiteți un comentariu