Alcoolismul – sa invatam sa-i facem fata.
"Doamne, da-mi puterea sa accept ce nu pot schimba...Curajul sa schimb ce pot schimba. Si intelepciunea sa disting intre cele doua."
Alcoolul - un dusman de temut
Este dificil sa vedem, sa ajungem sa recunoastem ca o persoana draga noua bea prea mult. Mai ales daca nu se arata niciodata beat si pare sa tina la alcool. De multe ori, cand ne dam seama de ceea ce se intampla, este prea tarziu, iar pagubele s-au produs deja.
Alcoolul are intr-adevar un efect pervers si ajunge sa se infiltreze pe nesimtite in viata persoanei. Treptat, ajunge sa-i acapereze toata viata, pe a lui si a familiei. Cel mai adesea, partenerul de viata este martorul instalarii dependentei de alcool. Este nevoie de mult curaj pentru a confrunta problema alcoolismului unei persoane dragi.
A ajuta pe cineva sa scape de o dependenta este o actiune laudabila, dar trebuie sa stii ca vindecarea totala nu poate sa aiba loc fara decizia persoanei dependente de a renunta. De asemenea, mai trebuie sa stii ca nu poti ajuta pe altul, inainte de a te ajuta pe tine
Cu toate ca in ultimii
ani avem mai multe campanii de informare despre efectele negative ale
alcoolului, pare ca nimic nu se schimba. Bautul peste masura ramane un
pericol social ce distruge vieti si familii.
Deci, ce ar
trebui sa stim, ce ar trebui sa facem daca o persoana draga noua, parinte,
iubit, frate, coleg, care bea prea mult?
Sa cautam cauza
In primul rand, putem sa ne intrebam daca omul de langa noi are motive pentru a bea. Intampina dificultati la serviciu, in familie? Are o fire mai nelinistita, mai fragila?
Adeseori
se intampla ca alcoolismul sa se instaleze la persoanele cu o stima de sine
scazuta, cu relatii afective dificile sau care trec printr-o depresie latenta.
Alcoolul te face sa uiti, te face sa te simti bine, dezinhibat, reduce
timiditatea, te face mai indraznet.
Cel mai probabil, omul trece printr-o situatie dificila si gaseste in alcool o alinare, o carja.
Daca ar fi o fire echilibrata, ar recunoaste fata de apropiati si de el insusi ca poate bea prea mult si ar incepe sa caute ajutor, iar dependenta de alcool nu s-ar instala.
Cand incepe dependenta de alcool?
E posibil sa fim deja dependenti si sa nu ne dam seama. Care este limita maxima considerata "sigura"? O femeie nu ar trebui sa bea mai mult de doua pahare de vin pe zi, iar un barbat maxim patru pahare. Daca trecem de aceasta limita, suntem deja in pericol.
Daca omul depaseste frecvent aceasta limita, foarte curand s-ar putea regasi in situatia de a nu se putea abtine de la alcool in timpul zilei.
Daca alcoolul devine o obsesie si la cel mai mic fleac se înfurie, pe bună dreptate putem fi îngrijorați.
Odata ce s-a instalat dependenta, situatia se deterioreaza rapid, iar bolnavul poate sa ramana in negare ani intregi, la fel si familia lui. Pentru ca e foarte greu sa admiti ca persoana pe care o iubesti cel mai mult (sot, parinte, copil) este alcoolic.
Ce e de facut?
Pentru inceput sa ne indreptam pasii catre medicul de familie. Daca situatia nu se amelioreaza, un al doilea pas ar fi sa cautam grupuri de suport, cum ar fi Alcoolicii Anonimi. Cel mai important este sa nu abandonam lupta.
Alcoolismul este o boala, nu un viciu, precum se crede in mod eronat. De aceea este crucial ca persoana dependenta sa constientizeze ca are o problema de sanatate. Doar in urma acestei constientizari putem ajuta bolnavul.
Caci nu ajuta la nimic sa-l judecam sau sa-l respingem. Dimpotriva, are nevoie de toata acceptarea, suportul si caldura sufleteasca. De respectul nostru. Este un om care are nevoie sa fie ajutat si merita sa fie ajutat.
El deja traieste o viata de calvar, plina de rusine si minciuna. De asemenea, trebuie sa evitam sa-l etichetam drept alcoolic, pentru ca il va descuraja si mai mult. Acuzuatiile il vor conduce la disperare si se va simti si mai rau. Iar ca urmare a acestor stari greu de suportat, va bea si mai mult.
Este vorba despre a-l accepta neconditionat, de a-l sustine cu incredere si rabdare. Sa-l ajutam, daca este posibil, sa-si recapete libertatea pierduta, insa, in acelasi timp, sa-i lasam intreaga responsabilitate pentru starea sa.
Ce trebuie sa evitam?
Sa ne abtinem sa tinem socoteala paharelor baute si sa reprosam. Nu ajuta la nimic sa-i ascundem sticlele prin casa sau aruncam bautura in chiuveta. Desi par actiuni bine intentionate, nu vor ajuta la nimic, dimpotriva, vor inrautati situatia.
Pana cand persoana dependenta de alcool nu va decide singura sa aiba grija de ea insasi, nu vor functiona astfel de tentative.
Totusi, chiar si cand a decis sa inceteze consumul de alcool, vreau sa stii ca nu va fi mereu imun la aceasta tentatie, asadar ofera-i tot ajutorul tau in acest proces de tratament. Cel mai eficient ar fi sa participe la intalnirile din cadrul grupurilor de suport, pentru ca astfel va invata sa gestioneze anxietatea, rusinea si va invata sa traiasca fara sa cada in disperare. Poti lua legatura cu AlcoolHelp sau cu Asociatia Alcoolicilor Anonimi. Alcoolicii Anonimi inregistreaza cea mai mare rata de succes dintre toate terapiile, aproximativ 70-80%, in timp ce orice alta terapie normala inregistreaza numai 30-40% rata de succes.
Cum luptam cu dependenta de alcool?
„Un pahar e prea mult, o suta prea putin”
Abstinenta totala si definitiva este singura cale de eliberare de aceasta boala. Aceasta este o decizie personala a fiecarui om care vine in urma constientizarii bolii si a sentimentului de a fi atins fondul problemei.
Recaderile, desi sunt frecvente si dureroase, sunt totusi utile pentru ca reamintesc omului de dependenta sa de alcool si de necesitatea abstinentei totale. Este vital sa nu se mai consume niciodata alcool sub nicio forma, pentru ca asa cum spun si cei de la Alcoolicii Anonimi: "odata ce un castravete a fost murat, nu mai poate redeveni castravete"
In final, atunci cand suntem tentati sa judecam un semen de-al nostru pentru problemele pe care le are cu alcoolul, sa ne oprim un moment si sa ne gandim:
"Cine sunt eu sa-l judec pe altul?"
A spune despre un om "este un alcoolic" inseamna a-i reduce intreaga fiinta la aceasta problema, a ii nega celelalte calitati si realizari. A-l condamn si a-l judec. Si in fond, cine sunt eu sa-l judec pe altul?
Comentarii
Trimiteți un comentariu